Khinkali som po prvý krát ochutnal v Gruzínsku ešte v roku 2014. Tento čarovný okamih sa odohral  v malej príjemnej reštaurácií v Mtskhete a  už vtedy som vedel, že sa stanú hlavnou súčasťou môjho jedálnička v Gruzínsku. Avšak netušil som, že za dva roky ich budem variť na vianočnú večeru v Tbilisi. A čo sú to vlastne tie khinkali, ktorých chuť mi tak učarovala?

Khinkali

Khinkali sú ručne plnené a tvarované taštičky z cesta varené vo vriacej slanej vode. Ich história sa začala písať v horských regiónoch Gruzínska ako Pshavi a Khevsureti. Prvé taštičky uvarené v horských kuchyniach dostali názov khinkali khevsuruli a ich plnku tvorilo mleté mäso, cibuľa, chilly, soľ a rasca. Koľko ľudí toľko chutí platí aj v prípade tejto gruzínskej pochúťky. Ľudia v rôznych regiónoch začali experimentovať, vďaka čomu si dnes môžeme pochutnať na plnkách od výmyslu sveta.  Moje najobľúbenejšie sú určite tie, plnené tradičným syrom suluguni. Ich chuť je jednoducho geniálna, po uvarení je cesto krásne mäkké a zároveň pevné, aby mohlo v sebe udržať poriadnu dávku jemne roztopeného slaného ovčieho syru. V prípade khinkali plnených mäsom je chuťový zážitok rovnako bohatý. Surové mäso počas varenia pustí štavu, ktorá zostane zachytená vo vnútri taštičky po celú dobu varenia. Vďaka tomu sú neuveriteľne šťavnaté pri každom súste.

 

Khinkali

Kto by to bol povedal, že ich pravidelná konzumácia môže ušetriť aj nejaké to lari? Vďaka svojej popularite sa podávajú takmer v každej reštaurácií a zvyčajne sú najlacnejším jedlom v menu.  Ručne pripravené a dokonalo čerstvé khinkali nie sú v Gruzínsku výsadou iba drahých reštaurácií. Držanie sa zásady „Jedz tam, kde jedia miestni “  ma tento krát priviedlo do nejednej malej, zafajčenej reštaurácie, kde si mnoho strýcov okrem jedla vychutnávalo pivo a destilátik. Jedlo v týchto miestnych  reštauráciách je lacné a dobré, preto sa netreba dať odradiť hustotou smogu, v Gruzínsku sa proste fajčí všade. Khinkali tam stojí zhruba 0,8GEL za kus a plne ťa zasýti 5 ks, takže to máme 4GEL= 1.5EUR za chutný, čerstvý obed.

Pokiaľ naozaj neznesieš zafajčené prostredie, v centrách miest je veľa nefajčiarkych reštaurácií, ktoré khinkali ponúkajú. Za čestvý vzduch, príjemné prostredie a anglicky hovoriaci personál si však treba priplatiť. Raz som večeral v naozaj peknej útulnej reštaurácií v  historickom centre Tbilisi a moje obľúbené plnené taštičky tam stáli 1,8GEL ks, tj.  3,20EUR za päť ks. Stále dosť dobré, nie?

Úplne najlacnejšie khinkali sa dajú kúpiť mrazané v každom druhom obchode za 0,3GEL ks. Stačí ich ponoriť do vriacej vody a zázrak je na svete. Treba vsak vedieť presne vystihnúť moment keď sú uvarané. My sme ich na Vianoce troška prevarili, takže sa trhali, ale chuťovo boli stále skvelé.

Khinkali

Niet pochýb, že khinkali chutia najlepšie v Gruzínsku. Pokiaľ si však na ne dostal chuť môžeš si ich skúsiť pripraviť aj doma. Recept na khinkali nájdeš napr. tu.

Páči sa mi